Колко струва издръжката на един ученик у нас?

school expences С наближаването на първия учебен ден расте и трескавата подготовка за новата учебна година. Социалното министерство взе решение считано от тази година еднократна помощ да получават учениците от 1-ви до 4-ти клас и 8-ми клас, а не само първокласниците и осмокласниците, както беше досега. Размерът на субсидията е 300 лв. и се изплаща на два пъти – в началото на първия и в началото на втория учебен срок. Доходите на родителите не се взимат под внимание, а срокът за подаване на документи е до 15-ти октомври. Дали тази помощ е достатъчна и колко излиза издръжката на един ученик, ще научите в тази статия.

Учебни материали

Учебните материали са важна част от ученическия живот. Те включват учебници, работни тетрадки, лични тетрадки и други. Един от най-значителните разходи в този контекст са учебниците – като цените на комплект за една учебна година могат да се движат от 150 до 450 лева и повече, в зависимост от класа и предметите. Сред най-скъпите учебници са тези за чуждоезиково обучение, като цената на един комплект обикновено е трицифрена сума. В момента до края на прогимназиалния курс (7-ми клас) учебниците са безплатни, но много често трябва да се закупят допълнителни учебни помагала, книги, сборници и пр. Тетрадките също не са никак евтини, особено, ако са с луксозна корица и по-скъпа хартия. С намерение да мотивират децата да учат с желание, родителите често купуват скъпи тетрадки, които допълнително натоварват бюджета.

Близо 6% от децата отпадат от училище заради бедност. Това показва скорошен анализ на фондацията “Тръст за социална алтернатива”. В него се посочва, че липсата на безплатни учебници и т.нар. транспортна бедност оказват силно негативно влияние и възпрепятстват достъпа до образование. Наскоро в Парламента приеха нови промени в Закона за предучилищното и училищното образование и от учебната 2024 – 2025 година учебниците ще бъдат безплатни за всички ученици от 1-ви до 12-ти клас.

Ученически пособия

Тук спадат всички онези материали, които са неизменна част от учебния процес – раница, несесер, моливи, химикали, чертожни инструменти, бои, пластелин, пособия за рисуване, подвързии, кутии за храна и пр. На пръв поглед тези покупки изглеждат дребни, но в момента пазарът е залят с шарени ученически пособия, илюстрирани с любими филмови и анимационни герои, с доста висока цена. Например, един най-обикновен несесер може да надхвърли 60 лв., ако е с лика на Елза и Ана, а ако химикалът е във формата на магическата пръчка на Хари Потър, цената може да достигне 20 лв. По отношение на ученическата раница ценовият диапазон е много широк в зависимост от качеството, размера и марката – между 50 и 450 лв. Колкото и скъпа да е раницата, тежестта, която понася ежедневно, скъсява значително нейния живот, ето защо се налага почти всяка година да се купува нова. Грубо, годишните разходи в графа раница и пособия, предвид и високата инфлация през последната година и постоянно нарастващите цени на стоки и услуги, варират в диапазона 150 – 550 лв.

Училищни такси

Училищните такси зависят от типа на училището и от образователното ниво – дали е публично, или частно. Те могат да бъдат съществена част от разходите за образование, особено в по-популярните частни училища в големите градове. Училищните такси могат да се движат в широк диапазон, от няколко стотин до няколко хиляди лева на година. За основно образование в частни училища годишните такси са в интервала от 1 500 до 5 000 лева и повече. Таксите на частните средни училища са още по-високи, а сумата в най-елитните гимназии надхвърля 30 000 лв. годишно.

В тази графа можем да добавим като разход и такси за допълнителни спортни и извънкласни дейности, които често биват предпочитани от родителите като вариант за уплътняване на времето на ученика след училище. Средностатистическото дете ходи на поне един спорт, много често комбиниран с интелектуални занимания като ментална аритметика, изучаване на чужд език или пиано. Месечните такси за такъв тип занимания варират от 60 до 120 лв., в зависимост от честотата на посещаемост. Ако ученикът е записан няколко извънкласни занимания, сумата, която семейството трябва да отдели може да надхвърли 300 лв.

Дрехи

Разходите за ученическите дрехи включват униформи, спортни облекла, обувки и други. Като се има предвид, че децата растат бързо, много често се налага да се купуват нови дрехи и обувки по няколко пъти в годината. Редица родители, в желанието да угодят на децата си, залагат на скъпи и маркови облекла, които да покажат по-висок социален статус. Носенето на маратонки Nike или чанта Gucci се превръща в стандарт и децата с по-скромни възможности биват отритнати от колектива, ако не се вписват в този моден еталон. Годишните разходи за дрехи обикновено варират от 250 до 600 лева, но могат и да надхвърлят 1 500 лв.

Храна и джобни

Разходите за джобни представляват сумата, която ученикът използва за храна, лични нужди и развлечения. Стойността на джобните се покачва с израстването на ученика. В началните класове, децата или не получават джобни, или получават само дребни суми. Въпреки това, родителите трябва или да приготвят храна за детето, или да закупят купони за училищния стол, тъй като често учебните занятия са от сутрин до вечер. Средно, месечните джобни разходи за един ученик в началните класове могат да бъдат около 100 лева, като това води до годишни разходи от приблизително 900 лева (за учебните 9 месеца). За ученици между 5-ти и 8-ми клас разходите за джобни се покачват с около 20 – 30 % – близо 1 200 лв. за учебна година, а за учениците в гимназиалните класове, разходите могат да надхвърлят 250 лв. на месец (2 250 лв. годишно).

Транспорт

Разходът транспорт е важно перо, особено в по-големите градове. Много родители предпочитат да жертват удобството на близкото квартално училище и записват децата си в считани за по-елитни училища, които обаче са доста далеч от дома им. Следователно някой от родителите трябва да се ангажира да води и взема ученика всеки ден или с автомобил, или с градски транспорт. Организиран транспорт с училищен автобус се предлага само в малка част от частните училища и обикновено или е включен в таксата, или се заплаща допълнително. Месечната ученическа карта за градски транспорт в София струва 15 лв. Деца до 10 години в столицата имат право на безплатна карта за пътуване за цялата градска мрежа. Във Варна и много други градове, безплатно пътуват само деца под 7 години.

Частни уроци и допълнителни курсове

През последните години цената на частните уроци доста се повиши. В случай, че ученикът трябва да полага зрелостни изпити за кандидатстване в гимназия или университет, частните уроци са почти задължителни. Всеки родител иска най-доброто за детето си, а инвестицията в образование е нещо, което се изплаща в бъдеще. Ето защо родителите търсят известни учители и плащат четирицифрени суми на година, за да осигурят една добра подготовка на детето си и то да има шанс да бъде прието в елитно учебно заведение. Какви са средните цени на уроците към днешна дата? Цените варират в зависимост от квалификацията и опита на учителя, от значение е също така дали урокът е индивидуален, или в група. Средно 1 час урок по математика струва между 20 и 50 лв., а по български – между 20 и 40 лв. Уроците по природните науки – химия и биология са с идентични цени, а уроците за чуждоезиково обучение са в диапазона 20 – 50 лв./час. Следователно средната сума, която трябва да задели семейството за допълнителна подготовка на един седмокласник е около 3 000 лв. на година.

Екскурзии

Училищните екскурзии бяха забранени през периода на пандемията, но вече тези рестрикции отпаднаха и почти всяка година училищата организират екскурзии в България или чужбина. Разбира се, децата обикновено имат голямо желание да пътуват и родителите понякога са принудени да запишат детето си, за да е заедно с класа, да изживее всички приятни емоции и да не се чувства изолирано. Ако екскурзията е в страната, цената варира между 250 и 450 лв., в зависимост от дестинацията и броя нощувки, а ако е в чужбина, цената е в диапазона 1 000 – 1 500 лв.

Други

В тази графа се включват всички допълнителни разходи, които се появяват през учебната година – от подаръци за преподавателите до такси за участия в състезания и конкурси. На всяка една родителска среща обикновено се събират пари за оперативни разходи и консумативи, които са поне 100 лв. на година.

С обща годишна стойност, която може да се движи от около 2 000 до 4 000 лв. за държавни училища и 12 000 – 40 000 лева за частни, разходите за издръжка на ученик в България могат да бъдат непосилна сума за редица семейства. Еднократната социална помощ в размер на 300 лв. е крайно недостатъчна, за да покрие всички разходи свързани с учебния процес. Ето защо редица семейства с по-ниски доходи, търсят варианти за финансиране образованието на децата си, защото вярват, че това е инвестиция в знание и бъдеще. Качественото образование отваря врати за лично и професионално развитие, което го прави едно от най-ценните вложения в живота на всеки човек.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ