Колко струват коледните празници на българина

16

С наближаващите празници все по актуална става темата за коледните подаръци. Ритуалът по подаряването на подаръци с годините се е превърнал в неизменна част от самия празник. Хората, които са престанали да вярват в съществуването на Добрия старец, са изхарчили средно по 358лв. за коледни подаръци. Влизайки в ролята на Дядо Коледа, сме готови да отделим до 19% от месечния ни семеен бюджет за подаръци.

Освен подаръците, голяма част от бюджета си отделяме и за приготовленията около празниците. На пръв поглед коледната украса и трапезата за празниците не изглеждат като голям разход за едно домакинство, но статистиката сочи точно обратното.

 

За кого и как е разпределил бюджета си средностатистическият българин през 2021?

За подаръци, масово българинът е разпределил бюджета от 358лв. за 7 човека от най-близкия си кръг (предимно семейство), което прави средно по 51 лева за един подарък. Най-много пари отделяме за детски подаръци – 27% от 358 (96,6лв.), а най-малко за бащи – 13% (46,5лв).

Домашният уют е от съществено значение, за да прекараме добре Коледните празници и на им се насладим по автентичен начин. Това включва както украсата, така и трапезата на самите празници. Много често в устрема си да вдъхнем коледен дух на нашия дом, стигаме твърде далеч – прекомерна украса, множество декорации и голямо количество ,,храна за уют,, са само част от разходите, които правим по празниците. Средствата, които едно средностатистическо семейство изразходва в този период, могат да надхвърлят 250лв.

Стане ли дума за трапеза, българите обичаме тя да е обилна и да има от всичко по много, без да правим сметка колко храна изяждаме и колко изхвърляме. В стремежа си да спазваме характерните традиции и да имаме богат асортимент от ястия, често забравяме за вкусовите предпочитания на нашите близки и роднини, което води презапасяване с храна, която се разваля лесно, а не се яде и я изхвърляме. Средно разходите за празничната софра варират между 100 и 250лв. на домакинство.

 С приключването на постите, освен наваксването на глада за месо, се отдаваме и на утоляване на жаждата ни за алкохол. Статистиката показва, че за алкохол и напитки в новогодишната нощ сме готови да се разделим с над 100лв.

 

Какви разходи направихме за пазар през 2021г.?

Логично онлайн търговците имаха натоварени последни месеци на предходната година, но успяха ли да спечелят доверието на българина цялостно, или доброто старо обикаляне по моловете и магазините отново бе по-предпочитания вариант при избор на коледни подаръци? Статистиката сочи, че по-малка част от хората са предпочели да изживеят еуфоричната обстановка от коледния шопинг на място по магазините, като голям фактор за това се е оказала епидемичната обстановка по това време в страната.  За сметка на това, годината за онлайн магазините е била много успешна, а ръстът в онлайн покупките се покачва прогресивно всяка година, като пикът му бе през 2020 заради строгата пандемична обстановка в световен мащаб.

Говорейки за коледната трапеза, все още предпочитаме да приготвим храната в домашни условия. Въпреки популяризирането на доставките за храна и храната за вкъщи, този тип услуга още не е намерила изцяло път към масата по празниците, макар поръчките за празнична вечеря с готова храна да се увеличават ежегодно.

Коледни празници разходи

 

Кои бяха най търсените подаръци за Коледа 2021г.?

Изненадата за изминалата година бе битовата електроника, която успя да измести досегашния дългогодишен първенец – облеклото. Бронзът отиде при обувките, а почитното четвърто място за смартфоните и техните аксесоари. По назад в класацията останаха книгите, козметиката, бижутата и играчките.

 

Полезни съвети как да спестим пари по време на коледните празници

  1. Направете подаръците си ръчно – все пак идеята е в подаръка да са вложени мисъл и старание, а скъпият подарък не дава гаранция, че ще бъде харесан.
  2. Редуцирайте броят на хората, на които ще подарявате подаръци – подаръците не са единственият начин да засвидетелстваме любов и уважение към наш близък. Добра практика е да подарим подарък само на най-близките си, а останалите роднини и приятели да поздравим сърдечно.
  3. Пазарувайте изгодно – в празничния период по-голяма част от търговците правят големи намаления на своя асортимент с цел генериране на повече продажби, затова не купувайте импулсивно – първо сравнете цената на даден продукт при останалите търговци и тогава направете покупката.
  4. Намалете новогодишния ,,боеприпас,, – последни проучвания на ,,Югозападния Университет‘‘ сочат, че новата година ще настъпи и без заря ( в кръга на шегата). Всяка година даваме крупни суми за заря и друга пиротехника, без да си даваме сметка колко е вредна тя за природата и как влияе на животните и хората с увреждания.
  5. Не претрупвайте масата – за трапезата покрай празниците, първо се допитайте за вкусовите предпочитания на вашите близки и осигурете само храна, която сте сигурни, че ще бъде изядена.
  6. Спестете от курортни пътешествия – като че ли всяка година хотелиерите в страната провеждат състезание за най-абсурдно скъпа оферта на вечер. Удачен вариант е вместо да инвестирате сериозна сума за нощувка в някой луксозен хотел в даден курорт, да отидете на гости на ваши близки.
  7. Останете трезвени по Нова година – със сигурност тази идея може да ви звучи абсурдна, но проучвания сочат, че може да си прекарате страхотно в новогодишната нощ и без да консумирате огромни количества алкохол. Приятните разговори с близки и роднини са също толкова сладки, колкото и наздравиците.

Коледни празници разходи

 

По този повод ще ви разкажем историята на Михаил. Той е на 32 години и работи като административен служител на държавна работа. Има жена и 2 деца. Месечната му заплата е 1600лв, а по Коледа получава 400 лв допълнително възнаграждение. На пръв поглед 2000лв са напълно достатъчни за изживяването на едни хубави празници.

Като част от празничните приготовления за подаръци Михаил отделя 500 лв – 200 за жена му, по 50 за децата му, по 50 за родителите му и тези на жена му и 100 за приятели. За фойерверки дава 300лв, за алкохол 200лв, за обилна трапеза околко празниците 400.

Общо само разходите за празниците до тук са в размер на 1400лв, което е почти ¾ от бюджета му за месеца.

Много често в стремежа си да зарадваме близките си хора действаме импулсивно при избора на подаръци без да мислим за собствения си бюджет. Неправилното разпределение на собствените финанси често принуждава хората да прибегнат до теглене на кредит. Важно е да внимаваме като теглим кредит, защото непогасяването му може да ни коства вписването ни в Кредититния Регистър. Ако допуснем това да се случи, все още имаме възможност да изтеглим.

Към кого да се обърнем в случаи, че се нуждаем от финансиране?

В случай, че кредитът стане неизбежен, хората трябва много внимателно да изберат как и при какви условия ще вземат своето финансиране. БенчМарк Кредит пести много време, пари и нерви на своите клиенти Мисията на БенчМарк Кредит е да съдейства по време на целия процес – от кандидатстването до усвояването на кредита, да договори по-добри условия на клиентите си, да обясни за какво трябва да внимават и да защитава интересите им.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ КРЕДИТЕН КАЛКУЛАТОР